Samen tegen voedselverspilling

"Weggooien is zonde! ️ Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten weggooien? Dat is niet alleen zonde van al dat lekkers, maar ook van alle energie en water die nodig zijn om het te produceren. Wij zetten ons in om voedselverspilling te verminderen.

Wat kan je zelf doen? Plan je maaltijden, bewaar voedsel op de juiste manier en kook creatief met restjes. En vergeet niet om je vrienden en familie te inspireren! Samen kunnen we een groot verschil maken voor onze planeet.

WIST JE DAT:

  • Elke euro die je investeert in een oplossing tegen voedselverspilling zich 14 x terugbetaald?

  • Je met minder voedselverspilling, je kosten verlaagt omdat je minder energie gebruikt?

Van boer tot bord

Stel je voor: je koopt een kilo aardappelen. Je schilt ze, kookt ze, maar uiteindelijk eet je er maar de helft van op. De rest belandt in de prullenbak. Maar wat betekent dat eigenlijk? Voor die aardappelen is water verbruikt, is er landbouwgrond voor gebruikt en is er energie gestoken in het telen, verpakken en vervoeren. Door die aardappelen weg te gooien, gooi je al die inspanningen ook weg. Laten we samen meer bewust omgaan met ons voedsel en verspilling tegengaan.

Restjes recepten

Voor 4 liter soep

INGREDIËNTEN:
• 1 broccoli
• 6 blokjes groentebouillon
• 2 tenen knoflook
• 2 gele uien
• 1 bos dille
• 1 chilipeper
• 3 liter kokend water

Voor de croutons:
• 6 oude boterhammen
• olijfolie extra vierge
• grof zout
• zwarte peper

1. Snijd het brood in grove blokjes van 2x2x2 centimeter.
2. Besprenkel met olijfolie, grof zout en zwarte peper.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C . Rooster de blokjes brood 15 minuten, hussel halverwege.
4. Laat daarna afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
5. Bak de ui, knoflook en chili aan in olie op hoog vuur voor 5 minuten.
6. Snijd de broccoli in grove stukken, inclusief de stronk en bak mee voor nog 5 minuten op hoog vuur.
7. Blus af met het kokend water, voeg de bouillonblokjes toe en kook voor 5 minuten.
8. Voeg de helft van de dille toe en pureer tot een fijne soep.
9. Meng de rest van de dille, fijngehakt met de croutons.
10. Schenk de soep in glaasjes met de croutons erop.

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN:
• 1 rol hartige taartdeeg
• 1 courgette
• 150 gram champignons, in plakjes
• 2 eetlepels groene pesto
• 6 eieren
• 2 eetlepels melk
• 1 theelepel gedroogde basilicum
• 100 gram geraspte kaas
• olijfolie om in te vetten
• zout en peper

Tip: restjes quiche kun je bewaren en later (koud of warm) opeten.
Je kunt dit recept als basis gebruiken en andere
groenten toevoegen om restjes uit de koelkast op
te maken.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de quichevorm in.
2. Bekleed de bodem en de zijkanten van de springvorm met het deeg.
3. Bak in een koekenpan met olie de champignons en courgette aan.
4. Meng in een kom de gebakken courgette en champignons samen met de groene pesto.
5. Roer in een grote kom de eieren met de melk los. Breng op smaak met zout en peper en voeg de gedroogde basilicum en geraspte kaas toe.
6. Verdeel het beslag over de vorm en verdeel hierover de courgette en champignons.
7. Bak de quiche 30 tot 35 minuten in de oven tot de vulling gestold is, en het deeg goudbruin en gaar is.

4 personen

INGREDIËNTEN:
• 250 gram bloem
• ½ zakje instant gist
• ½ theelepel suiker
• ½ theelepel zout
• 2 eetlepels olijfolie
• 150 milliliter lauw water
• Toppings: restjes groente,
vergeet dat potje olijven wat
al open is niet, (vegan) kaas,
optioneel tomatensaus.

Pizzadeeg
Zelf pizzadeeg maken en beleggen met lekkers dat je al in huis hebt invriezen!

1. Doe de bloem, gist, zout, suiker en olie in een ruime kom. Giet hier langzaam het lauwe water bij.
2. Kneed alles tot een stevig deeg dat niet te plakkerig is. Blijft het plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe, net zolang totdat het lekker kneedt.
3. Pak een schone theedoek en maak deze vochtig. Laat het deeg minimaal 40 minuten rijzen in de kom onder de vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 230 °C.
4. Maak kleine bolletjes van het deeg. Van die bolletjes kneed en rol je platte pizzabodems. De bodems leg je op het rooster van de oven voordat je begint met beleggen.
5. Beleg de pizza eventueel met tomatensaus en alle lekkere restjes die je in huis hebt.
6. Bak de pizza circa 10 minuten.